Taxatie Groningen

[rank_math_breadcrumb]

Wat is een taxatie

Volgens Wikipedia is een taxatie een inschatting van de waarde van een object. Dat klopt in algemene zin, echter een taxatie is wel echt een met argumenten aangeklede berekening van de marktwaarde van een huis of appartement. Er liggen een aantal objectieve zaken aan ten grondslag die worden afgewogen en gewaardeerd. Er wordt dus een prijskaartje aan gehangen. Als we bijvoorbeeld in de praktijk zien  dat een hoekwoning € 10.000 meer oplevert dan een tussenwoning dan is dat omdat er meer grond is, of omdat het hoekhuis een garage heeft en een tussenwoning niet.

In een taxatie rapport is geen ruimte voor subjectieve elementen. Een woning met een mooie keuken levert wel meer op dan een woning met een lelijke keuken, maar wat is mooi en wat is lelijk. Nu voelt u meteen het verschil tussen martkWAARDE en markt PRIJS. De waarde is te berekenen en prijs is wat men er voor over heeft. Dus als u de keuken mooi vind, dan zult u meer willen betalen voor de woning dan iemand die de keuken lelijk vind, maar dat heeft dus geen effect op de waarde.

Wat kost een taxatie

De prijs van een taxatie verschilt. Bij Anderz makelaar doen we er niet moeilijk over. Een standaard taxatie kost € 795,- inclusief btw en een bijzondere taxatie, of een taxatie bij een woning groter dan 200m2 is € 895,- Met een bijzondere taxatie bedoelen we een taxatie met een waarde voor- en na verbouwen, een taxatie van een object dat nog gebouwd moet worden, of indien er bijzondere omstandigheden zijn.

Is een taxatie nodig?

Er zijn vele redenen om te denken dat u een taxatie nodig zou hebben. Zoals een aankoopbeslissing, een verkoopbeslissing of het overzetten van uw hypotheek. Een huis taxeren in Groningen is echter niet altijd nodig. Want een taxatie van een woning zal altijd in een rapport worden uitgewerkt en daaraan zijn kosten verbonden. Soms kan worden volstaan met een waardebepaling zodat eerst andere stappen genomen kunnen worden alvorens over te gaan tot een taxatie of een andere handeling zoals verkoop.

Wat is NWWI, validatie, valideren ?

Het NWWI is een instantie die als het ware tussen station tussen de taxateur en de bank. Het instituut bekijkt of de taxateur aan alle voorwaarden voldoet en beoordeelt het taxatie rapport ook op juistheid en correctheid. U kunt het eenvoudig zien als een garantiezegel. Is het een NWWI taxateur, dan weet hij wat hij moet doen en is het een NWWI rapport dan weet u zeker dat de bank de informatie in het rapport zal accepteren als objectieve informatie op grond waarvan de bank beoordeelt of u een hypotheek kunt krijgen.

Vraag direct een taxatie aan!

Type woning(Vereist)