Uw woning in Groningen tijdelijk verhuren (via Airbnb) vanaf 2025 ?
Het tijdelijk verhuren van uw woning is een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren. Of u nu tijdens uw eigen vakantie inkomsten wilt genereren of een bed & breakfast overweegt, het is belangrijk om de regels te kennen. In dit blog bespreken we de mogelijkheden, de huidige regelgeving en de veranderingen die vanaf 2025 van kracht worden in de stad Groningen. Dit artikel betreft alleen tijdelijke recreatieve verhuur. Indien u regulier wenst te verhuren (dat kan soms ook tijdelijk) dan verwijzen we u naar ons blog over de opkoopbescherming in Groningen of anders het artikel: uw huis verhuren aan Expats in Groningen.
Twee mogelijkheden voor tijdelijke verhuur in Groningen.
U heeft twee mogelijkheden als je je woning wilt verhuren aan toeristen:
Particuliere vakantieverhuur:
Hierbij verhuur je (een deel van) je woning terwijl u zelf niet aanwezig bent. In de gemeente Groningen is dit toegestaan voor maximaal 30 nachten per jaar.
Bed & Breakfast (B&B):
Je verhuurt een deel van je woning terwijl u zelf aanwezig bent. Voor B&B’s geldt geen maximum aantal nachten per jaar, maar u mag dezelfde gasten niet langer dan vier maanden achter elkaar huisvesten.
Huidige regels voor tijdelijke verhuur.
Als u kiest voor particuliere vakantieverhuur, zijn er een aantal belangrijke regels waaraan u moet voldoen:
- U woont op het adres en bent eigenaar van de woning. Of u bent hoofdhuurder. Dan moet u toestemming hebben van de eigenaar.
- U verhuurt (een deel van) uw woning en bent zelf niet aanwezig.
- U mag uw woning maximaal 30 nachten per jaar (van januari tot en met december) verhuren aan toeristen. Dit kan bijvoorbeeld via een website.
- U bent als verhuurder geregistreerd bij de gemeente Groningen. U kunt zich registreren via toeristischeverhuur.nl. Let op: de regels op deze pagina blijven altijd gelden.
- U moet uw registratienummer melden bij elke (digitale) advertentie voor uw woning. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen. U kunt alle bedragen vinden in dit overzicht.
- Vanaf 1 januari 2025 moet u (waarschijnlijk) elke overnachting melden in het meldsysteem op toeristischeverhuur.nl. Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk een meldplicht voor toeristische verhuur invoeren, vooral door de krappe woningmarkt. Op 18 december 2024 besluit de gemeenteraad of de meldplicht er definitief gaat komen.
Regels voor een Bed & Breakfast in Groningen
Voor een B&B gelden andere voorwaarden:
– U verhuurt een deel van je woning, en dit mag niet de hoofdactiviteit van het pand zijn.
– U bent zelf aanwezig in de woning, minimaal tijdens de avonden en nachten.
– U moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.
– De verhuur moet passen binnen het omgevingsplan, en u verkoopt geen alcohol.
– Ontbijt moet een essentieel onderdeel van de dienstverlening zijn.
Strengere regels verhuur 2025
De afgelopen jaren is de toeristische verhuur flink toegenomen. Bij de aankoop van een woning dromen mensen vaak van een B&B of willen kosten besparen door tijdelijk hun woning te verhuren.
Websites zoals Airbnb maken het makkelijker om woningen voor korte periodes te verhuren. Dit heeft echter ook negatieve effecten. Zo is er concurrente met de formele verhuurders (hotels, pensions) en in plaatsen zoals Groningen en Haren zorgen deze tijdelijke verhuurpraktijken voor minder beschikbare woningen voor reguliere huurders. Daarnaast kan het groepsgevoel in wijken verslechteren en nemen meldingen van overlast toe. Om deze problemen aan te pakken, zijn er duidelijke regels opgesteld.
Wat verandert er in 2025?
Vanaf 1 januari 2025 wordt naar verwachting een meldplicht ingevoerd voor particuliere vakantieverhuur. Dit betekent dat u elke overnachting vooraf moet melden via toeristischeverhuur.nl. De gemeenteraad beslist op 18 december 2024 definitief over deze wijziging.
Als de meldplicht wordt ingevoerd:
– Kunt u maximaal 30 nachten per jaar melden.
– Moet u elke melding doen voor of op de dag dat de gasten arriveren.
– Kunt u meldingen wijzigen of annuleren tot op de dag van aankomst.
– Kunt u maximaal twee keer per jaar achteraf een melding maken van gemiste registraties.
Deze veranderingen zijn bedoeld om de toeristische verhuur beter te reguleren en schaarste op de woningmarkt tegen te gaan.
Belang van registratie en logiesbelasting
Registratie en belasting zijn essentieel voor legale verhuur. Vanaf 2025 wordt registratie strenger gecontroleerd. Bij overtredingen, zoals het niet vermelden van een registratienummer in advertenties of het niet melden van overnachtingen, kun je forse boetes krijgen. Logiesbelasting blijft verplicht, ook in gebieden waar de meldplicht niet geldt, zoals bijvoorbeeld Ten Boer.
Tips voor succesvolle tijdelijke verhuur
1. Plan vooruit:
Zorg dat u tijdig geregistreerd bent en bekend bent met de regels.
2. Wees transparant:
Meld alle overnachtingen correct en houd rekening met het nachtlimiet.
3. Blijf binnen de regels:
Vermijd problemen door uw advertenties en huurpraktijken aan te passen aan de lokale regelgeving.
Met de juiste kennis en voorbereiding kunt u alsnog optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden voor toeristische verhuur, zonder risico’s te lopen. Houd de ontwikkelingen rond de meldplicht in de gaten en bereid u voor op de veranderingen in 2025 indien u al verhuurt.