Tegemoetkoming energie blokverwarming

3 april 2023

Tegemoetkoming energie blokverwarming

Iedereen heeft last van de hoge energietarieven. bedrijven hebben een tegemoetkoming gekregen en particulieren ook. Echter, mensen die in een appartementencomplex wonen en blokverwarming hebben, konden niks krijgen.  Vaak de een VVE de contractpartij en dat is geen particulier. De collectieve contracten waren soms gunstig voor langere tijd vastgesteld, maar soms ook afhankelijk van de dagprijs van energie of op variabel tarief ingesteld. Per 25 april 2023 komt daar verandering in. Op 2 momenten wordt vastgesteld wat de prijzen zijn in relatie tot het prijsplafond en dan wordt de tegemoetkoming vastgesteld.

Energielasten hoog ?

Contracthouder moet tegemoetkoming blokverwarming aanvragen

Let wel op: de contracthouder kan alleen de aanvraag doen. Woont u dus in een appartementencomplex, dan kan de VVE een aanvraag doen voor u en niet uzelf als particulier. Het advies van Anderz makelaar is daarom om naar de vergadering van de VVE te gaan en de stukken / agenda / correspondentie ook goed in de gaten te houden. Wellicht kan het raadzaam zijn om bij verkoop van uw appartement een clausule in de koopakte op te laten nemen.

Tegemoetkoming

De hoogte van de tegemoetkoming is eerder bekend gemaakt. Deze komt voor het eerste half jaar uit op:

  • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: € 786,45
  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 731,13
  • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: € 329,28
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 307,63

Bij huishoudens met zowel blokverwarming als blokelektriciteit worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld. In de tegemoetkoming voor huishoudens met blokelektriciteit is een extra tegemoetkoming van € 380 bij zelfstandige wooneenheden en € 160 bij onzelfstandige wooneenheden opgenomen, om te compenseren voor de gemiste tegemoetkoming van € 190 uit november en december 2022.

De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting wordt op twee momenten vastgesteld, zodat deze mee kan bewegen als de energieprijzen in de loop van het jaar stijgen of dalen. De bedragen voor de tegemoetkoming in de tweede helft van 2023 zijn daarom nog niet bekend.

Bronnen:
Ministerie van EconomIsche Zaken – Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen
Nu.nl – tegemoetkoming energie Blokverwarming

Auteur

Anderz Makelaar Groningen

Makelaar in Groningen

Deel deze pagina