050 – 204 12 92 info@anderzmakelaar.nl

Opkoopbescherming – Woningwet 2022

Opkoopbescherming

In de nieuwe woningwet, welke vermoedelijk 1 januari 2022 in gaat, gaat worden geregeld dat je in populaire gebieden niet zomaar meer huizen kunt opkopen om te gaan verhuren. Dat zorgt ervoor dat beleggers geweerd worden en mensen grotere kansen hebben om te kopen om er zelf te gaan wonen.

Op het moment van schrijven van dit artikel is het wetsvoorstel aangenomen door de 1e kamer en zal het nog door de raad van State moeten. In de basis kunnen gemeenten zelf bepalen welke woningen in het goedkope of middensegment vallen en daarmee dus per wijk of zelfs straat aangeven wat de mogelijkheden zijn.

In de woningwet staan verder de uitzonderingen en regels genoemd:

  • de opkoopbescherming duurt maximaal 5 jaar
  • verhuur kan alleen met een vergunning
  • verhuur kan aan familie
  • de woning is onderdeel van een winkelpand, kantoorpand of bedrijfspand
  • hij kan tijdelijk worden verhuurd, mits de verhuurder er zelf minimaal 1 jaar gewoond heeft (zelfbewoningsplicht)

Verder geldt dat een gemeente nog zelf bepaalde vrijstellingen mag invoeren.

Bron: Ministerie – woningmarktbeleid

Opkoopbescherming

Woningwet 2022

De woningwet zal per januari 2022 veranderen.  De woningwet bevat in eerste instatie regels voor woningbouwcoropraties, maar kan ook gewoon onderdeel zijn van landelijk beleid om de woningmarkt te beïnvloeden. Lees meer over de woningmarkt op de pagina van het ministerie. De eerste woningwet dateert van 1902 volgens Wikipedia.  Naarmate de tijd vordert dient de wet aangepast te worden aan de steeds veranderende samenleving, de woningmarkt en de gebruiken.

Impact woningmarkt

We verwachten dat de impact niet groot zal zijn, maar wellicht is het goed om uw woning voor die tijd nog van de hand te doen. Laat ons vrijblijvend een bod doen, we zijn actieve aankoopmakelaar, ook voor beleggers. Verder kunnen we u helpen met de verkoop van uw woning of een waardebepaling doen zodat u weet wat de waarde nu is, en wat hij zal zijn nadat de wet in werking is getreden.

Share This
Open chat
Kunnen wij u helpen?