Aankoopmakelaar Verkoopmakelaar

10 november 2021

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar van het zelfde kantoor ?

Kan een makelaar tegelijk aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zijn ? Dat vragen veel mensen zich af. De kern is echter eenvoudig. Een makelaar wordt ingehuurd om belangen te behartigen. Er zou dus sprake zijn van belangenverstrengeling als een makelaar tegelijk aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is. Dit geldt ook als het 2 personen van 1 makelaarskantoor zijn.

 

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar van hetzelfde kantoor ?

Kan het wel ?

Jazeker ! Mits het om een ander adres gaat. Stel u wilt een woning aankopen, dan zal de aankoopmakelaar uw belangen bij die aankoop behartigen. Dus kan hij niet tegelijk daar de verkoper zijn.
Als u succesvol heeft aangekocht, dan kan dezelfde makelaar wél uw huis verkopen. Hij kan dan immers uw belangen als verkoper weer behartigen bij de verkoop van uw woning.

 

Wanneer kan aankoopmakelaar niet de verkoopmakelaar zijn ?

Een aankoopmakelaar kan niet de verkoopmakelaar zijn bij hetzelfde pand. Want is een makelaar ingehuurd als verkoopmakelaar, dan dient hij de belangen van de verkoper te behartigen en kan dus niet tegelijk een koper helpen.

 

Noot: met de termen “makelaar” en “hij” doelen we op de persoon die makelaar is. Wij kozen voor een mannelijke vorm, maar het kan vanzelfsprekend een vrouw zijn, of een X.

Auteur

Anderz Makelaar Groningen

Makelaar in Groningen

Deel deze pagina