Bezwaar maken tegen WOZ volstrekt onzinnig

1 oktober 2020

Bezwaar maken tegen WOZ volstrekt onzinnig!

Het is weer die tijd van het jaar. Media schrijven over “schrikbarende” stijging van de WOZ. Vereniging Eigen Huis, een hele hoop makelaars en commerciële bureaus roepen iedereen op om bezwaar te maken. Maar is dat wel verstandig. Wat zijn de consequenties, en hoe groot is het voordeel ?

Bezwaar maken is vooral commercieel

Vroeger, toen de woningmarkt nog in een dal zat, was de WOZ soms te hoog ten opzichte van de marktwaarde van je woning. Het was dan slim om bezwaar te maken omdat de WOZ ook doorwerkt in je aangifte IB (eigen woningforfait) de afvalstoffenheffing en watersysteemheffing. Dat lijkt allemaal heel heftig, maar uiteindelijk is het een peuleschil waar heel handig misbruik van wordt gemaakt.

Weet de waarde van je eigen huis

Check hier de waarde van je huis: https://anderzmakelaar.nl/taxatie/gratis-waardebepaling/

Vul de handige tool in, of nodig ons uit voor een afspraak bij je thuis. Je weet dan wat de marktwaarde van je huis is. Vervolgens kun je inloggen bij Mijn Overheid, of kijken bij het WOZ waardeloket welke WOZ waarde is toegekend aan jouw huis.

Woonlasten stijgen “sterk” ?

Natuurlijk, iedereen heeft een andere portemonnee, maar is het nou werkelijk zo slecht als ze ons willen doen geloven ? Volgens onderzoek door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen betalen huurders in 2019 5.4% meer en woning eigenaren 4.3%. Dat zal procentueel misschien een forse stijging zijn, maar in de praktijk geldt dat je in 2019 in Groningen ongeveer € 17 meer afvalstoffenheffing betaalt en per jaar in totaal gemiddeld € 29 !

Bezwaar maken is onzinnig

Stel, je gaat bezwaar maken. Dan kun je soms nog een gratis taxatie krijgen, maar vaak moet je die wel even betalen als er succes in de verlaging wordt gehaald. Die kost je al € 500  a € 600. Vervolgens wordt je WOZ omlaag bijgesteld (als dat al lukt, want de prijzen stijgen nog elke maand dus waarom mag de WOZ dan niet mee ?)  en bespaar je je dit jaar mooi € 29. Dat heb je dan na 20 jaar al terugverdiend.   Als je geen bezwaar maakt kun je bij je hypotheekverstrekker een verzoek doen om aanpassing van je hypotheekrente.

Als je WOZ hoger is dan je hypotheekschuld bijvoorbeeld kan er een risico opslag van je rente worden afgehaald. Afhankelijk van omstandigheden en afspraken is de risico opslag 0.1 tot 0.4. De prijs van het gemiddelde huis in Groningen is afgerond 2 ton. Dus bij een hypotheek van 2 ton kun je dan tussen de € 200 en € 800 hypotheekrente besparen. PER JAAR, ELK JAAR, 30 jaar lang ! En daarom zeggen wij : bezwaar maken tegen je WOZ is onzinnig.

Voor iedereen ?

Nee zeker niet. Het gaat om de verhouding van de waarde ten opzichte van de schuld die erop zit. Natuurlijk kan bezwaar wél helpen zoals bij de erfbelasting of bij een disbalans in de WOZ en de werkelijkheid. Wij willen alleen dat je nadenkt of het ook voor jouw situatie van toepassing is.

Auteur

Anderz Makelaar Groningen

Makelaar in Groningen

Deel deze pagina