Starterslening Groningen

16 oktober 2024

Starterslening Groningen

Ben je een starter op de woningmarkt in Groningen en zoek je financiële ondersteuning? Overweeg dan de ‘starterslening Groningen’. Deze regeling helpt je om de kloof te dichten tussen je maximale hypotheek en de aankoopprijs van je eerste woning. Lees hier alles over de starterslening in Groningen, van de basisvoorwaarden tot het aanvraagproces.

Wat is een starterslening?

De starterslening is een extra lening die je bovenop je reguliere hypotheek kunt afsluiten, speciaal voor mensen die voor het eerst een huis kopen. Het bijzondere aan deze lening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Dit geeft je de kans om je carrière en inkomen te laten groeien, waardoor de lasten van je hypotheek minder zwaar zijn.

Hoe werkt het?

Deze lening helpt je het verschil te overbruggen tussen de aankoopprijs van je woning en het bedrag dat je maximaal kunt lenen volgens de hypotheeknormen. Na drie jaar begin je met het betalen van rente en aflossing, afhankelijk van je inkomen op dat moment. Als je inkomen niet veel is gestegen, kun je mogelijk nog steeds lagere of geen betalingen doen.

StartersleningVerschil met reguliere hypotheken

In tegenstelling tot reguliere hypotheken biedt de starterslening meer flexibiliteit in de terugbetaling. Bij een reguliere hypotheek begin je direct met het betalen van rente en aflossing, terwijl de starterslening je een ‘ademperiode’ van drie jaar biedt, wat financieel wat ruimte creëert aan het begin.

Voordelen van de starterslening in Groningen

De starterslening in Groningen heeft verschillende voordelen voor starters op de woningmarkt.

  • Financiële springplank: Deze lening fungeert als een springplank, waardoor je je eerste huis kunt kopen, ook al is je huidige financiële situatie dit misschien niet direct mogelijk maakt.
  • Flexibiliteit: Dankzij de aflossingsvrije periode en de inkomenstoets na drie jaar, blijft je maandlasten beheersbaar als je inkomen niet toereikend is.

Voorwaarden en criteria

Als je een starterslening wilt aanvragen in Groningen, is het belangrijk om de voorwaarden goed te begrijpen. Deze voorwaarden bepalen je geschiktheid voor de lening en hoe deze in jouw situatie werkt.

Kom je in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een starterslening, moet je aan bepaalde criteria voldoen. Dit omvat meestal je leeftijd, of je voor het eerst een huis koopt, en het maximale aankoopbedrag van de woning. Vaak moet je ook kunnen aantonen dat je de woning zonder deze lening niet kunt financieren.

Belangrijke voorwaarden om te overwegen

Enkele belangrijke voorwaarden zijn:

  • De starterslening is alleen voor de aankoop van je eerste woning.
  • Er geldt een maximale koopsom.
  • Je moet de woning zelf bewonen; het is niet bedoeld voor verhuur of investering.
  • De lening moet passen binnen de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe vraag je een starterslening aan in Groningen?

Het aanvragen van een starterslening vereist een goed begrip van het proces en wat er van jou als aanvrager verwacht wordt.

Stap-voor-stap proces

  1. Zoek een woning en controleer of je aan de voorwaarden voldoet.
  2. Vraag een offerte voor de starterslening aan bij de gemeente of de leningverstrekker.
  3. Je aanvraag wordt beoordeeld en, indien goedgekeurd, ontvang je de lening.

Nodige documentatie en voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie voorbereid, zoals bewijs van inkomen en een koopcontract van de woning.

Rekenvoorbeelden en scenario’s

Om te begrijpen hoe een starterslening je financiële situatie kan beïnvloeden, zijn rekenvoorbeelden nuttig.

Praktijkvoorbeeld

Stel, je wilt een huis kopen voor €200.000, maar je kunt via een reguliere hypotheek slechts €180.000 lenen. De starterslening kan dan het verschil van €20.000 overbruggen. In de eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing, wat je helpt om financieel stabiel te worden.

Impact op je financiën

Na drie jaar wordt je inkomen opnieuw beoordeeld. Als je inkomen is gestegen, begin je met betalen van rente en aflossing op de starterslening. Is je inkomen niet substantieel gestegen, dan kunnen je maandlasten lager blijven.

Financiële tips voor starters in Groningen

Als starter is het belangrijk om slimme financiële beslissingen te nemen. Hier zijn enkele tips:

  • Budgetteren en toekomstplanning: Maak een realistisch budget en houd rekening met toekomstige inkomensveranderingen en bijkomende kosten van woningbezit.
  • Belang van financieel advies: Het kan nuttig zijn om financieel advies in te winnen om je hypotheekopties te begrijpen en de beste keuze te maken.

Je eerste huis in Groningen met een starterslening

Een starterslening kan een geweldige kans zijn om je eerste huis in Groningen te kopen. Het biedt financiële ondersteuning en flexibiliteit, zodat je je kunt vestigen in deze mooie stad. Denk goed na over je mogelijkheden, bereid je goed voor en grijp deze kans om een belangrijke stap in je leven te zetten.

Let wel op: vooralsnog helpt de gemeente Groningen (stad) alleen 15 starters in Meerstad. Voor Het Hogeland en Midden Groningen zijn wel startersleningen beschikbaar: kijk bij SNN voor details. 

Heb je nog vragen over het aanvragen van een starterslening?
Neem gerust contact met ons op.

Heb ik recht op een starterslening ?

Voor de Starterslening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je koopt voor het eerst een woning, waar je zelf (of met je partner) gaat wonen.
  • De gemeente waar jij gaat wonen, biedt de Starterslening aan. Ongeveer 270 Nederlandse gemeenten doen mee.
  • Je sluit een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rentevast periode van die lening is minimaal 10 jaar. Een voorwaarde voor NHG is dat de koopprijs in 2024 niet hoger mag zijn dan €435.000, inclusief eventuele verbouwingskosten. Of €461.000 als je het extra bedrag volledig besteedt aan energiebesparende maatregelen in je huis.
  • Sommige gemeenten houden een maximale koopsom aan die lager ligt dan de grens voor NHG. Uit onze steekproef blijkt dat de maximale koopsom een enkele keer € 250.000 is.
  • Je mag niet te veel eigen geld hebben. Vermogen boven de box 3-vrijstelling in het vorige belastingjaar moet je gebruiken voor de aankoop van de woning. Het gaat dus om je vermogen in 2023. Dat mag maximaal €57.000 zijn voor alleenstaanden en €114.000 voor fiscale partners.
  • Uitzendkrachten met een perspectiefverklaring kunnen ook de Starterslening aanvragen.
  • De SVn neemt een studielening altijd mee bij de berekening van je maximale hypotheek.
  • Je mag geen andere leningen (zoals een familiehypotheek) sluiten voor de aankoop van je woning.

Hoeveel krijg je bij een starterslening

Dat hangt af van de koopsom van de woning. De maximale starterslening ligt rond de 20 procent van de koopsom. Het maximale bedrag ligt gemiddeld rond de € 30.000. Maar dit – net als de “spelregels” verschilt per gemeente. Soms is er ook een leeftijdsgrens.

Is een starterslening verstandig

Naast de voordelen van extra geld lenen, zitten er ook altijd nadelen aan vast.

  • De rente voor de starterslening is hoger dan de rente van een hypotheek.
    Ondanks dat je de eerste drie jaar geen extra maandlasten hebt, ga je na die drie jaar fors meer betalen en dat moet wel kunnen.
  • De rente die je uiteindelijk betaalt is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Er geldt een maximum aan het te lenen geldbedrag.
  • Je kunt niet in iedere gemeente terecht voor het aanvragen van een starterslening.
  • Een starterlening gaat om een subsidie waar ieder jaar een bepaald bedrag voor beschikbaar wordt gesteld. Is de pot leeg, dan heb je helaas pech.
  • Je moet voldoen aan de voorwaarden voor NHG, dus de hypotheek mag niet hoger zijn dan 325.000 euro (zonder energiebesparende middelen).

Heeft gemeente Groningen ook een starterslening

Voorlopig helpt de gemeente Groningen (stad) alleen 15 starters in Meerstad.
Voor Het Hogeland en Midden Groningen zijn wel startersleningen beschikbaar: kijk bij SNN voor details.

Auteur

Anderz Makelaar Groningen

Makelaar in Groningen

Deel deze pagina