Waardeverklaring

Waardeverklaring ?

Een waardeverklaring was vaak een eis van de bank als het gaat om een taxatie na verbouw, of als er relatief kleine hypotheek wijzigingen nodig zijn. Soms kan het raadzaam zijn om zelf te vragen om een verklaring van de waarde te laten opstellen; je wilt bijvoorbeeld een objectieve waarde voor een verdeling bij echtscheiding, of je buurman wil jouw pand erbij kopen en je wilt hem inzichtelijk maken waarom je vraagt wat je vraagt.

Wat is een waardeverklaring ?

Je kunt een waarde verklaring zien als een soort samenvatting van een taxatierapport. De bandbreedte is wat groter en de cijfers iets minder gespecificeerd. De basis is wel gelijk, maar de uitwerking is eenvoudiger. Zo zijn bepaalde onderzoeken niet nodig en hoeft er geen validatie plaats te vinden. Het is een kort verslag waarin bepaalde specifieke kenmerken belicht worden en waarin de waarde van je pand genoemd wordt. Niet meer, niet minder.

Vrijblijvende waardebepaling ?

Een waarde verklaring moet je niet verwarren met een waardebepaling. Dat is een ander produkt en een ruime bandbreedte. Daar komt geen rapport van zoals bij een taxatie, maar het is meer een offerte voor verkoop van je huis. Daar kan (bijvoorbeeld) een bank niks mee omdat het meer een bepaling is van hoe je je huis in de markt zet om een prijs te behalen, dus wat je krijgt van “de markt”, waar een verklaring of taxatie de waarde bewijst.

Update ! Geen waardeverklaring meer mogelijk ?

Let op, een waardeverklaring was vroeger heel gebruikelijk. Met het aanscherpen van de regels is recentelijk ook bepaald dat een waardeverklaring niet meer zomaar mag worden afgegeven. Het is alleen in specifieke gevallen nog toegestaan. Vraag je bank of financieel adviseur naar de mogelijkheden en eisen. Vaak kun je de WOZ waarde als uitgangspunt nemen, en anders kun je door ons een waardebepaling laten uitvoeren.

Wat kunnen wij voor je doen ? Neem contact op of bel meteen 050 – 204 12 92

AnderZ Makelaar, net even anderz!
 
WhatsApp chat WhatsApp ons !